AZ HISTORIE - GESCHIEDENIS VAN HET ALKMAARSE VOETBAL

Zoek

Ga naar de inhoudsopgave

AZ Historie - De fusie van Alkmaar Zaanstreek

AZ

Na het samengaan van de KNVB en de NBVB ging het betaald voetbal in Nederland van start met zo'n tachtig profclubs. Voor een groot aantal van deze clubs was betaald voetbal op termijn echter te hoog gegrepen.

De inkomsten waren ontoereikend om echt mee te kunnen doen. In de loop der jaren moest dan ook een behoorlijk aantal clubs andere oplossingen verzinnen om hun bestaan voort te zetten.

Zo'n oplossing kon een vrijwillige terugkeer naar de rangen der amateurs inhouden of een fusie met een andere betaalde voetbalorganisatie die in dezelfde regio actief was.

En zo fuseerde in 1967, als gevolg van financiŽle problemen dus ook Alkmaar '54 met FC Zaanstreek. Indirecte aanleiding voor de fusie was FC Zaanstreek voetballer Wim de Jager. Alkmaar '54 was geÔnteresseerd in deze speler en bood FC Zaanstreek aan deze te ruilen voor vier spelers uit eigen stal.


Het bestuur

Arie Hersche tekent met een tevreden gezicht

Het in financiŽle nood verkerende FC Zaanstreek wilde echter een bedrag hebben van 75 duizend gulden. Ook Alkmaar '54 zat in de rode cijfers en tijdens die onderhandelingen is spontaan de gedachte naar voren gebracht om dan maar te fuseren.

Immers, Alkmaar '54 trok veel meer bezoekers dan FC Zaanstreek, terwijl de laatste over betere spelers beschikte.


Die twee samengevoegd, zo was de gedachte, zou een prachtige toekomst garanderen. De persoonlijke chemie tussen de zakenman Jan van der Ben, die een agrarische groothandel en exportbedrijf dreef in West-Friesland,, en de Zaanse zakenman Klaas Molenaar was uitstekend.

In hoog tempo werd gewerkt aan de samenvoeging van de twee clubs, die met ingang van 1 juli 1967 een feit was. De club AZ'67 was geboren.

Dick Schouten leest zijn contract nog even door

Henk van der Hoef belt even door dat Dick Twisk ook rond is

Ook Siem Tijm plaatst zijn handtekening

Nico Schroder had zijn vader maar meegenomen

Bob van Rijssel is na het plaatsen van zijn handtekening rond

Vader Kabel heeft ook nog een paar vragen voordat zijn zoon Wim tekent

Jan van de Ben biedt Henk Tijm zijn contract aan

Als iedereen heeft getekend luisteren de spelers naar wat hun staat te wachten

Home | Alkmaar 54 | AZ | De Hout | Curiosa | Links | Gastenboek | Contact | Sitemap


Terug naar de inhoudsopgave | Terug naar het hoofdmenu